
جایگاه شهرها در ابلاغیه محیطزیستی رهبر معظم انقلاب اسلامی/ چارهای جز حرکت به سوی اقتصاد سبز نداریم
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی انجمن علمی اقتصاد شهری ایران، به نقل از خبرگزاری مهر سید محسن طباطبایی مزدآبادی در نشست «بررسی نقش شهرها در ابلاغیه محیطزیست رهبر معظم انقلاب اسلامی» که با حضور جمعی از اساتید دانشگاه، محققان و اهالی رسانه برگزار شد، گفت: این ابلاغیه، موضوع محیطزیست را از یک مسأله حاشیهای به یک موضوع راهبردی تبدیل میکند.
وی با اشاره به اینکه بدون توجه به موضوعات محیطزیستی، توسعه به یک تهدید بالقوه علیه زندگی بشری تبدیل میشود، گفت: متأسفانه طی سالهای گذشته به دلیل برخی کمتوجهیها، صدمات جبرانناپذیری به منابع طبیعی و محیطزیست کشور وارد شده است و اگر قرار باشد این رویه ادامه پیدا کند، در آیندهای نه چندان دور، درگیر بحرانهای جدی خواهیم شد.
مدیر مسئول فصلنامه علمی - پژوهشی اقتصاد و مدیریت شهری با اشاره به این که یکی از مهمترین موضوعات محیطزیست، توجه به بخشهای شهری و شهرنشینی است، ادامه داد: شهرها اساساً سازههای فیزیکی انسانی، در فضای طبیعی به حساب میآیند و مجادله بین رشد فضایی شهر و حفظ محیطزیست و اکوسیستمها و بومسازهها، چالش جدی را در پیشروی مسئولان قرار داده است.
طباطبایی با بیان اینکه دلنگرانی درخصوص آثار زیستمحیطی شهرها، نخست در کشورهای غربی به دلیل رشد سریع شهرنشینی پس از انقلاب صنعتی مطرح شد، ادامه داد: غالباً شهرهای مدرن برخلاف جریان طبیعت و در راستای غلبه با طبیعت، شکل گرفتند و در نهایت نیز در فضاهای دانشگاهی، رویکردهایی برای کاهش این تنش تشکیل شد که جنبش «زیستبومگرایی» یکی از مهمترین آنهاست.
مدرس دانشگاه خوارزمی با بیان اینکه شهرها به دلیل مصرف بیش از حد کالا، اغلب شرایط اقلیمی را تغییر میدهند و مواد سمی را وارد محیطزیست میکنند، گفت: انقراض گونههای طبیعی، تخریب جنگلها، آلودگی هوا، از بین بردن منابع و مراتع، از دیگر جنبههای منفی رشد شهری است که محیطزیست را تحت تأثیر قرار میدهد.
طباطبایی با اشاره به اینکه در این میان توسعه پایدار، مقولهای است که میتواند چالشهای محیطزیست شهری را به یک فرصت تبدیل نمایند، گفت: منظور از توسعه پایدار، ایجاد فضایی در حوزههای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی است که تضمینگر کیفیت مطلوب زیستی باشد و پایداری اکوسیستم، منابع طبیعی و رفاه انسانی را حفظ کند.
این کارشناس مسائل شهری با اشاره به این که در حوزه شهری، مفهوم پایداری ارتباط مستقیمی با کاهش آلودگی، کاهش حجم ضایعات، افزایش بازیافت، کاهش مصرف انرژی، کاهش ترافیک و هوشمندسازی دارد، یادآور شد: شهر پایدار، شهری است که مبتنی بر اقتصاد سبز، رشد و نمو میکند.
مشاور معاون شهردار تهران با اشاره به اینکه طی چند دهه گذشته، ایران رشد پرشتابی را در حوزه شهرنشینی تجربه کرده است، یادآور شد: جمعیت شهری ایران در سال 1335 بالغ بر 6 میلیون نفر بوده است که در سال 1385 به رقم 48 میلیون نفر رسیده است.
طباطبایی با تأکید بر این که این رشد سریع، تأثیرات مخربی بر محیطزیست به جای خواهد گذاشت، یادآور شد: در ابلاغیه اخیر که مقام معظم رهبری (زیدعزه) در حوزه محیطزیست صادر کردند، بند هشت آن صراحتاً به موضوع اقتصاد سبز اشاره دارد که ارتباط وثیقی با حوزههای شهری دارد.
وی در این خصوص توضیح داد: این ابلاغیه، صنعت کم کربن، استفاده از انرژیهای پاک، محصولات کشاورزی سالم و ارگانیک و مدیریت پسماندها و پسابها با بهرهگیری از ظرفیتها و توانمندیهای اقتصادی، اجتماعی، طبیعی و زیستمحیطی را مورد تأکید قرار میدهد یا در بند یازده سیاستهای مذکور، به بحث حمایت و تشویق سرمایهگذاریها و فناوریهای سازگار با محیطزیست با استفاده از ابزارهای مناسب از جمله عوارض و مالیات سبز اشاره شده است که میتواند به عنوان قطبنما و چراغراه شهرداریها، برای سبز کردن ابزارهای مالی خود قلمداد شود. |