انجمن علمی اقتصاد شهری ایران- اخبار پایگاه
قادری تشریح کرد

بازیابی تصاویر و رنگ‌ها

اقتصاد شهری و تحلیل پدیده «مسکن»

به گزارش پایگاه اطلاعرسانی انجمن علمی ‌اقتصاد شهری ایران، علی قادری؛ مترجم کتاب «مباحثی در اقتصاد شهری» اثر آرتور او سالیوان، در سلسه یادداشتهایی، به بررسی مهمترین مقولات مطرح در اقتصاد شهری پرداخته است. در قسمت نخست از این سلسله یادداشت‎ها که چندی پیش منتشر شد، علی قادری، موضوع چیستی اقتصاد شهری و ابعاد آن را مورد بررسی قرار داده بود و در این یادداشت، مسأله مسکن در اقتصاد شهری، مورد کنکاش قرار گرفته است. متن این یادداشت را در ذیل با هم مرور می‎کنیم:

مسکن شهری در هر اقتصادی، یکی از اصول اساسی رشد و توسعه شهری است. مسکن از آنجا که سهم به نسبت بالایی از هزینههای خانوار را به خود اختصاص می‎دهد، بر تصمیمات خانوارها در هزینه‎کرد در سایر مقولههای رقیب همچون: خوراک، پوشاک، تفریحات، حمل و نقل و غیره، به میزان بسیار زیادتری نسبت به سایر موارد تأثیرگذار است. درآمد خانوار و نوع کمکی که دولت به شکل تسهیلات در تهیه مسکن اقشار مختلف می‎کند، به‎طور غیرمستقیم، بر رشد و توسعه شهری تأثیرگذار است. خانواری که این نیاز اساسی را به شکل مناسبی برطرف کرده باشد، به دیگر نیازهای مترقی‎تر خود در شهر می‎پردازد و تقاضا برای کالاها و خدمات پیشرفته‎ای همچون: تئاتر، هنر و تفریحات و در نتیجه، توسعه و تنوع اشتغال را موجب می‎گردد.

 از طرفی دیگر اقتصاد شهری، مسکن را دارای سه خصیصه متمایز از دیگر محصولات می‎داند؛ یعنی مسکن از نظر اندازه، سن، کیفیت، امکانات و...، نسبت به دیگر کالاها، متمایز و ناهمگن است، مسکن بادوام‎تر از سایر محصولات است و زوال آن را در طول زمان برحسب شیوه نگهداری مورد بررسی قرار می‎دهد و نیز نقل مکان از یک خانه به خانه دیگر را هزینه‎بر می‌داند و واکنشهای درآمدی و ترجیحاتی خانوارها را در این خصوص مطالعه می‌کند. با توجه به این سه اصل، اقتصاد شهری، چگونگی انتخاب مسکن توسط اقشار مختلف درآمدی را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و با توجه به شیوه مطالعاتی هدانیک، به قیمت‎بندی مسکن‌های مختلف با توجه به متغیرهای گوناگونی همچون: سن بنا، نوع مصالح، تعداد اتاق، امکانات، تأسیسات، محل احداث، امکانات محله‎ای، دسترسیها و ... می‌پردازد. هم‌چنین اقتصاد شهری، چگونگی دست به دست شدن مسکن با کیفیتهای متفاوت بین اقشار درآمدی مختلف را مطالعه کرده و به پیش‎بینی رشد یا افول اقتصاد شهری از این زاویه می‌پردازد. سیاستها و تصمیمات دولتهای محلی و ملی در مسکن شهری؛ همچون اعطای یارانه به اقشار ضعیف در تهیه مسکن مناسب یا احداث مسکن اجتماعی و حقوق قابل انتقال خرید مسکن می‌تواند در توزیع یا اجتماع اقشار کم‎درآمد در محله یا محلات، تأثیرگذار بوده و پایه مالیاتی منطقه یا مناطقی از شهر را از خود متأثر کرده و علاوه‎براین که فرار یا ابقای اقشار مالیات‎پرداز را در مناطق به همراه دارد، ارتقای کیفیت کالبدی یا زوال و متروکه شدن محلهها و مناطق شهری را نیز در پی دارد. مطالعه نوع همبستگی حمل و نقل شهری با مسکن شهری در حومه‎نشینی، احیای مناطق مرکزی شهر و مواردی از این قبیل، در حوزه علم اقتصاد شهری قرار دارد.

ادامه دارد...

نشانی مطلب در وبگاه انجمن علمی اقتصاد شهری ایران:
http://iuea.ir/find-1.61.476.fa.html
برگشت به اصل مطلب