[صفحه اصلی ]   [ English ]  
:: صفحه اصلي آرشیو اخبار نشست‌های علمی یادداشتهای علمی ثبت نام تماس با ما جستجو نگره‌های اقتصادی بانک اطلاعات مدیریت شهری حمایت از کالای ایرانی ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
آشنایی با انجمن::
یادداشت های علمی::
بانکداری و مالیه شهری::
بانک اطلاعات مدیریت شهری::
اقتصاد‌مقاومتی؛ اقدام‌ و‌ عمل::
تصاویر منتخب::
گنجینه::
عضویت ::
مسابقات علمی::
خبرنامه تخصصی::
پیوندهای مفید::
برقراری ارتباط::
تسهیلات پایگاه::
::
نگره‌های اقتصادی

AWT IMAGE

..
تقدیر رئیس جمهور
AWT IMAGE
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
نظرسنجی
به نظر شما مطالب این سایت تا چه اندازه توانسته اطلاعات شما را در حوزه اقتصاد شهری افزایش دهد؟
خیلی زیاد
زیاد
متوسط
کم
خیلی کم
   
..
:: رئیس انجمن علمی اقتصاد شهری ایران: ::
 | تاریخ ارسال: 1395/11/9 | 

سازمان های استعدادمحور، ۱۸ درصد درآمد بیشتر کسب می کنند

AWT IMAGE

 به گزارش پایگاه  اطلاع‌رسانی انجمن علمی اقتصاد شهری ایران، دکتر حسین محمدپور زرندی رئیس انجمن علمی اقتصاد شهری ایران، در چهارمین کنفرانس آموزش و توسعه سرمایه انسانی که صبح امروز در سالن همایش های رازی برگزار شد با بیان اینکه امروزه، انسان به عنوان سرمایه انسانی، یک دارایی بسیار مهم برای سازمان تلقی می شود و مدیریت اثربخش آن، رمز موفقیت هر سازمانی است، گفت:  کارکنان به عنوان تنها عامل کسب مزیت رقابتی پایدار، معرفی شده و در عرصه اقتصاد دانایی، این امر بیش از پیش به واقعیت پیوسته است.

وی با اشاره به اینکه در کشور ما متأسفانه بحث مدیریت استعداد علیرغم واقف بودن به اهمیت آن، چندان جدی گرفته نشده، افزود: در سال ۲۰۱۳ در گزارش سرمایه انسانی که توسط مجمع جهانی اقتصاد منتشر شده، در بین ۱۲۲ کشور، ایران رتبه ۱۱۶ را در شاخص ظرفیت جذب استعداد و رتبه ۱۱۰ را در شاخص ظرفیت نگهداری استعداد داشته است.

پورزرندی خاطرنشان کرد: بر اساس نتایج مؤسسه هاکت گروپ در سال ۲۰۱۴، سازمانهایی که توجه بیشتری به استعدادهای خود دارند، حداقل ۱۸ درصد درآمد بیشتری نسبت به سازمان‌های دیگر دارند.

عضو هیئت علمی دانشگاه همچنین گفت: در پژوهشی که روی ۳۳۰۰۰ کارمند از ۲۳ کشور انجام شد، نتایج نشان دادند که سازمان‌ها به طور وحشتناکی با مشکل پُر کردن پست‌های کلیدی توسط افراد مستعد مواجه هستند و همچنین  ۴۰ درصد مدیران از مشکلات پر نمودن پست‌ها به دلیل فقدان نیروی مستعد در بازار شکایت داشتند.

رئیس انجمن علمی اقتصاد شهری ایران در پایان با تاکید بر اینکه با راهاندازی مرکز مشاوره و روانشناسی شهر، تلاش شده است تا به صورت متمرکز در گام اول، بخشی از مطالعات روانشناختی در خصوص جذب، نگهداشت و توسعه سرمایههای انسانی انجام گردد، خاطرنشان کرد: این مرکز با بهره‌گیری از متخصصان و پژوهشگران، قابلیت و توانایی تعریف سازوکارهایی را دارد که میتوان با استفاده از آنها، ارتقای استعدادها را در شغل تخصصی خودشان ارائه کرد.

  
تسهیلات مطلب
سایر مطالب این بخش سایر مطالب این بخش
نسخه قابل چاپ نسخه قابل چاپ
ارسال به دوستان ارسال به دوستان


CAPTCHA
::
کلیدواژه ها: سالن همایش های رازی | سازمان | ارتقای استعدادها | مرکز مشاوره و روانشناسی | شغل تخصصی | انجمن علمی اقتصاد شهری ایران |
دفعات مشاهده: 2309 بار   |   دفعات چاپ: 389 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر
انجمن علمی اقتصاد شهری ایران
Persian site map - English site map - Created in 0.04 seconds with 45 queries by YEKTAWEB 4645